Catalunya Reconstrucció de casa prehistòrica al Parc Neolític de la Draga (Banyoles)

Published on juliol 17th, 2014 | by companysdeviatge

0

El parc neolític de Banyoles

Poblat Neolític de la Draga a Banyoles.

Poblat Neolític de la Draga a Banyoles.

El famós estany no és l’única singularitat de Banyoles. Aquesta ciutat gironina pot presumir de tenir un jaciment arqueològic únic a tota la Península Ibèrica i un dels més antics d’Europa: el Parc Neolític de la Draga. I què el fa tan especial? Doncs que es tracta d’un jaciment subaquàtic, situat en un ambient lacustre, que ha permès conèixer millor que mai com eren i com vivien els nostres avantpassats fa 7.000 anys.

Zona lacustre del jaciment neolític de Banyoles.

Zona lacustre del jaciment neolític de Banyoles.

El Poblat Neolític de la Draga es va construir cap al 5.350 a.C. i va estar habitat fins el 4.950 a.C. Aleshores, les aigües de l’estany eren dos metres més baixes que avui dia i per això els vestigis de les antigues cases van quedar inundats i això ha contribuït a la seva conservació. Les societats neolítiques utilitzaven un 97% de matèria orgànica, com ara fusta, banyes i ossos, per construir els poblats i fabricar tot tipus d’estris i utensilis per al seu dia a dia. Amb el pas del temps, la matèria orgànica desapareix i la majoria de jaciments arqueològics d’aquesta època només poden aspirar a recuperar una ínfima part del 3% inorgànic. El Parc Neolític de la Draga n’és l’excepció, precisament perquè aquestes restes de matèria orgànica van quedar atrapades en un nivell freàtic, protegides per l’aigua i sense gairebé oxigen que les malmetés.

Un dels tres sectors d'excavació del jaciment.

Un dels tres sectors d’excavació del jaciment.

Va ser arran de les obres que es van dur a terme amb motiu de les Olimpíades de Barcelona de 1992, durant les quals Banyoles era la seu de les competicions de rem, que es van descobrir les primeres restes arqueològiques. El jaciment té una extensió de 8.000 metres quadrats, dels quals 7.000 són a terra ferma i 1.000 estan submergits, i se n’ha excavat un 10% del total. Des de fa 25 anys hi treballa un equip internacional d’arqueòlegs, restauradors i experts de diferents àmbits, liderats entre d’altres per Antoni Palomo, Doctor en Arqueologia Prehistòrica per la UAB i fundador i director de l’empresa Arqueolític. Fins ara han recuperat 50.000 restes arqueològiques, entre les quals hi ha més de 170 objectes de fusta, com ara els pals sobre els quals aixecaven les cabanes, recipients, mànecs o cistells, i tres arcs dels més antics trobats arreu.

Detall de les minucioses tasques d'excavació.

Detall de les minucioses tasques d’excavació.

El Dr. Antoni Palomo mostra com arqueòlegs i restauradors recuperen matèria orgànica dels sediments.

El Dr. Antoni Palomo mostra com arqueòlegs i restauradors recuperen matèria orgànica dels sediments.

Al Parc Neolític de la Draga s’hi excava només dos mesos l’any i al juliol fan jornades de portes obertes que ens permeten veure com hi treballen i com desenvolupen les diferents tasques que envolten una excavació arqueològica, com ara la flotació de sediments per extreure la matèria orgànica de la terra o bé l’anàlisi i restauració de les troballes més petites.

Tècnica de flotació de sediments i mostrejos de terra.

Tècnica de flotació de sediments i mostrejos de terra.

També podem aprendre i imaginar-nos com era i com es vivia en aquest poblat neolític amb les explicacions del Dr. Palomo o d’algun dels seus companys. Per exemple, descobrim que construïen amb fusta de roure i pedres de travertí que trobaven a les vores de l’estany, que fabricaven molts instruments de sílex, com ara ganivets, i que els agradaven molt els ornaments i els penjolls, per als quals també utilitzaven petxines que obtenien quan anaven d’”excursió” a la costa. Com que les societats neolítiques eren principalment ramaderes i agricultores, cultivaven cereals i llegums com blat, espelta, ordi, faves i pèsols, i tenien animals domèstics com ovelles, vaques, porcs i cabres dels quals n’aprofitaven la carn i la llet. Esporàdicament caçaven cabirols, conills, senglars, cérvols, teixons, guilles, guatlles i perdius roges, també pescaven musclos d’aigua dolça, fotges i tortugues, i recol·lectaven fruits silvestres del bosc per completar la seva dieta.

Estris trobats al Parc Neolític de la Draga (Banyoles).

Estris trobats al Parc Neolític de la Draga (Banyoles).

Si t’animes a descobrir aquest jaciment singular, s’hi fan visites guiades tots els caps de setmana de juny a octubre. Trobaràs més informació al website del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, entitat coordinadora de les excavacions, dutes a terme conjuntament amb la UAB, el CSIC i el MAC.

Tags: , , , , ,


About the Author

companysdeviatge

Bloc de viatges de Susanna Rodríguez Rafí (periodista de viatges) i Jordi Bosch Díez (traductor i guionista). Blog de viajes de Susanna Rodríguez Rafí (periodista de viajes) y Jordi Bosch Díez (traductor y guionista).Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies