Les catacumbes de San Gennaro a Nàpols
La ciutat de Nàpols està edificada damunt d’un gruix important de pedra volcànica anomenada tuf, molt resistent, fàcil de treballar i apta per a la construcció. Aquest tuf s’ha fet servir des de temps immemorials, la qual cosa ha provocat que tot el subsòl estigui foradat de molt diverses maneres i que hagi estat aprofitat per a diferents finalitats. Així doncs, podem trobar-hi des de cisternes on emmagatzemar aigua, canalitzacions a mode d’aqüeducte, refugis en temps de guerra, presons, magatzems de tot tipus… i catacumbes.
Les catacumbes de San Gennaro no són les úniques, però en són un molt bon exemple. L’accés és a través de l’actual església de la Madonna del Buon Consiglio, en grups petits guiats i a preus convencionals, i constitueix un dels al·licients de la ciutat i que val la pena aprofitar.
Tenen el seu origen als voltants del segle II d.C. i es van crear com a llocs d’enterrament paleocristians. Posteriorment van ser utilitzades per l’aleshores secta cristiana, encara mig perseguida per les autoritats, que va tenir la necessitat d’amagar els seus morts de manera que poguessin descansar dignament en un lloc segur a resguard dels seus perseguidors. Amb el temps, i donada la facilitat de poder excavar, es van anar engrandint i van constituir també un lloc de reunió dels fidels i un espai on celebrar-hi els oficis religiosos.
El seu moment culminant fou al segle IV quan hi va ser enterrat San Gennaro, patró de la ciutat, mort en una de les darreres persecucions dels cristians l’any 305 a mans de l’emperador Dioclecià. A partir d’aleshores, les catacumbes es convertirien en el lloc oficial d’enterrament dels bisbes de la ciutat fins el segle XI i per aquest motiu es van anar engrandint més i més fins arribar a l’estructura que, només en part, es pot visitar actualment. Posteriorment foren saquejades i malmeses fins la seva definitiva recuperació que va comportar el trasllat de les restes a cementiris exteriors i que els confereix l’aspecte que tenen avui en dia.
De la visita a les catacumbes cal destacar:
– La magnífica basílica subterrània de dimensions colossals i sense cap tipus d’element de subjecció ni de reforç de l’estructura. Senzillament és un buidatge de la pedra deixant-ne algunes parts que fan de columnes i que permeten sostenir les seves considerables dimensions.
– Els diferents tipus de tombes, a terra, en nínxols senzills a les parets, en nínxols voltats d’una arcada superior en ocasions decorada o, fins i tot en alguns casos, precedits d’un petit espai a mode de capelleta.
– Les pintures murals, algunes de tipus profà de les primeres èpoques, i la majoria dels primers segles d’utilització cristiana amb representacions clàssiques de temàtica religiosa.
– Les dimensions dels molts passadissos –alguns que veiem i d’altres que només intuïm– que, gairebé en una mena de laberint, conformen tota una estructura realment impressionant.
Les catacumbes de San Gennaro estan situades als afores de la ciutat, cap al turó del Capodimonte, però s’hi pot arribar fàcilment agafant un autobús a la parada que hi ha davant del Museu Arqueològic i triga uns 10 o 15 minuts.
_____________________
Si viatges a Nàpols per gaudir del seu ambient singular i visitar les catacumbes, pots trobar un hotel econòmic a Expedia.