Immersió a la cultura maori
Un dels trets diferencials de Nova Zelanda és la cultura maori. Procecents de la Polinèsia, els maoris van ser els descobridors i primers pobladors d’Aotearoa, nom maori de Nova Zelanda que significa “el país del gran núvol blanc”. Abans de l’arribada dels europeus, tres tribus es van instal.lar a l’Illa Nord, que actualment és la que té més població maori.
A Mount Manganui, una localitat popular per les seves platges i pel Mauao, el turó que dóna nom a la localitat, ens trobem amb la Mireia i el Roy, un matrimoni catalano-maori que ens convida a a compartir una agradable vetllada familiar amb els seus fills i la Susan, la mare del Roy. És una excel.lent oportunitat per conèixer mes a fons el país i la societat i fer totes aquelles preguntes que ens ronden pel cap.
Continuem cap a Rotorua, zona geotermal i turística per excel.lència. L’oferta d’activitats és molt àmplia, però força cara. D’una banda hi trobem diverses reserves amb gèisers, fumaroles i banys termals, i de l’altra, espectacles i activitats gastronòmiques vinculades a la tradició maori. Malgrat que tots els espectacles estan organitzats i totalment encarats al turisme, ens van recomanar visitar la Tamaki Maori Village, on es reprodueix una pa (vila tradicional fortificada) i es van veient les diferents tasques i activitats que s’hi desenvolupaven. Des d’artesania i treballs més manuals, fins a l’entrenament dels guerrers. A més, a l’arribada al poblat, no hi falta el famós ritual de benvinguda. També es pot gaudir d’un sopar cuinat en un hangi, un forn natural excavat a terra, que després es cobreix amb pedres i fulles perquè tot quedi cuinat al vapor.
D’una de les zones mes turístiques de l’Illa Nord, passem a una de les menys visitades, la Costa Est. Un recorregut des d’Opotiki fins a Wairoa per una carretera sinuosa i amb molts desnivells que porta a platges llargues i solitàries i indrets molt poc habitats. Val la pena aturar-se als petits poblets per admirar les talles de fusta de les maraes (casa de cerimònies maori) i l’interior de les petites esglésies com St. Mary a Tikitiki, que combinen la tradició cristiana amb la maori.
És en aquesta zona, concretament a Anaura Bay, on el capità James Cook desembarca per primer cop a Nova Zelanda i té el primer contacte amb la cultura maori. Això era el 1769, ara al segle XXI, els maori intenten mantenir la seva identitat navegant entre la tradició i la modernitat.
Al proper article, ens endinsarem al cor de Nova Zelanda, un territori ple de volcans que encara bateguen.
Un llit, un mos, un bar…
Quan fa calor, els gelats de Cophenagen Cones a Mt. Maunganui són una bona tria.
A la Tamaki Maori Village de Rotorua, a més de conèixer la cultura i l’art maori, també gaudiràs de la gastronomia tradicional, amb un hangi boníssim de pollastre, xai, kumara, verdures, etc.
Si recorres la Costa Est, et recomanem fer nit a l’Anaura Bay DOC Campsite o a l’Anaura Bay Motorcamp. És un racó paradisíac.
Volem que torneu amb un autèntic tatuatge maorí! (No cal que sigui a la cara.) Sembla que ho esteu passant genial, que segueixi així!
Hahaha! Diuen que la tecnica tradicional del “moko” (tatuatge maori) fa molt de mal, pero el viatge ens esta marcant de totes maneres 🙂
interessant!!!