El Museu Hergé i l’univers Tintín a tocar de Brussel•les
Una curiositat de Brussel·les és que dos dels seus fills més il·lustres i més internacionals no són personatges reals. Un d’ells és el Manneken Pis i l’altre en Tintín. Per als que de petits hem somiat amb grans viatges gràcies a les aventures d’aquest intrèpid periodista pèl-roig i el seu inseparable gos Milú, Brussel·les hauria de ser un lloc de peregrinatge obligat. A més d’algun mural de gran format que hi ha a Rue de l’Etuve al centre de la ciutat i en un dels accessos de l’estació de Midi, no ens podem perdre el Museu Hergé, dedicat al creador de Tintín, un dels grans dibuixants de còmic belga.
Situat a Louvaine-La-Neuve, ciutat universitària a una hora en tren de Brussel·les, el museu es va inaugurar l’any 2009 i l’arquitectura de l’edifici és cabdal a l’hora d’evocar la vida i l’obra de Georges Remi. Tot i la seva àmplia trajectòria professional i les seves múltiples facetes com a dibuixant, publicista i dissenyador gràfic, l’univers Tintín centra la major part de l’exposició, que acull una col·lecció única d’objectes i documents gràfics relacionats amb tots els còmics del seu personatge més cèlebre.
Visitar el Museu Hergé és fer un viatge a la nostra infància i també a la de Georges Remi, que ja als set anys es passava el dia dibuixant i fent esbossos. La primera part de l’exposició ens ajuda a entendre les motivacions i les fonts d’inspiració d’un jove autor d’origen humil, que els únics viatges que va fer eren les excursions amb els “boy-scouts” i de les quals en va sorgir el seu primer personatge de còmic, en Totor.
Els seus inicis a la premsa li permeten estar molt al dia de l’actualitat internacional i ho utilitza per contextualitzar les seves històries dotant-les d’una gran versemblança, creant ficció sobre una realitat tangible en què aprofita successos i moments històrics. També s’inspira en l’art del cinema, sobretot l’americà, a l’hora de crear arguments i atmosferes i de triar els enquadraments de les seves vinyetes.
Si bé en els seus orígens la descripció que fa d’altres països i cultures no estan prou contrastades ni són gaire fidedignes, com a “Tintín al país del Soviets”, això canvia amb “El lotus blau” on en Txang es basa en un personatge real que ell coneix personalment. A partir d’aquell moment adquireix el compromís personal de documentar-se a fons abans d’escriure sobre altres indrets i cultures i intenta fugir dels tòpics i evitar els prejudicis retratant-los de la forma més fidel possible.
Sota una suau il·luminació, sala a sala anem descobrint els secrets del procés creatiu d’Hergé i moltes curiositats relacionades amb els seus personatges principals, com per exemple que els bessons policies Dupont i Dupont són una caricatura del seu pare i del seu tiet bessons. L’afany de perfecció d’Hergé era tan gran que fins i tot construïa maquetes dels objectes importants per a les històries, com el coet amb el qual en Tintín viatja a la Lluna, el ceptre d’Ottokar o la maqueta del vaixell “Unicorn”.
La visita es complementa amb una fabulosa audioguia interactiva que inclou fins i tot fotografies i petits vídeos a més de les pertinents explicacions, fetes de manera molt amena i amb sentit de l’humor. Quan arribes al final, després d’un parell d’hores que passen volant, sap greu abandonar el fantàstic univers d’Hergé i Tintín. “Creient en els seus somnis és com les persones els fan realitat”, pensava Hergé, i el seu desig era que per a l’any 2000 els còmics esdevinguessin “una forma d’expressió completa com la literatura o el cinema” i que els adults els llegissin tant com els nens. I sembla que va encertar. Tu què en penses?
* A l’interior del museu no està permès fer fotografies ni filmar, per tant, algunes de les fotografies incloses en aquest article pertanyen al Museu Hergé i ens les han facilitat i autoritzat el seu ús a través de l’Oficina de Turisme de Bèlgica Brussel·les – Valònia.Informació pràctica:
Com arribar-hi: amb tren des del centre de Brussel·les fent canvi a Ottignies (1h de trajecte i uns 6 euros) o bé amb un servei de shuttle bus.
Horaris: el museu obre tots els dies de la setmana excepte dilluns, aproximadament entre les 10h i les 18h, però consulta-ho abans d’anar-hi.
Preu: l’entrada normal costa 9,5 euros, però hi ha descomptes i l’audioguia és gratuïta. També hi ha visites accessibles per a persones cegues.
Website Oficina de Turisme de Bèlgica Brussel·les – Valònia
Fullet “Siguiendo los pasos de Tintín en Bruselas y Valonia”
El Museo Hergé está bien bien descrito en vuestro post que nos parece estar visitándolo. Además, en vuestras fotografías se aprecian lo atractivas que son las instalaciones y el edificio en sí. Muchas gracias por compartir vuestra experiencia en este museo, una visita imprescindible para los amantes del cómic pero que encantará a todos los que se animen a visitarlo