Els Ports, senderisme i cicloturisme
El Parc Natural dels Ports és un d’aquells racons amagats de Catalunya ideal per gaudir d’un cap de setmana de paisatge, gastronomia, tranquil·litat i una mica d’esport, ja sigui amb amics o amb família.
El massís dels Ports s’eleva ja als límits de les Terres de l’Ebre i s’endinsa cap a l’Aragó i el País Valencià, creant un paisatge únic de roca calcària i piscines naturals, molt ric en flora i fauna i amb un habitant que n’ha esdevingut el símbol, la cabra salvatge.
Hi ha moltes rutes i activitats per fer a la zona, però ens centrarem en una excursió a peu i una altra amb bicicleta, que hem tingut l’oportunitat de tornar a fer gràcies al TBMCatSur.
Les Gúbies del Parrissal
És una excursió molt fàcil que comença al poble de Beseit (Terol) i que segueix el curs del riu Matarranya. Uns 11 kilòmetres entre anar i tornar. Abans de començar l’excursió com a tal, val la pena fer caminant un tram de menys d’un kilòmetre que forma part d’una ruta botànica i que condueix fins a les pintures rupestres de La Fenellosa. Es tracta de vuit figures, homes i animals quadrúpedes, pintades en una paret de roca calcària a tocar del riu i datades de l’any 2000 a.C.
El primer tram de la ruta del Parrissal transcorre per passarel·les de fusta que ajuden a creuar el riu en diversos punts, on forma piscines naturals molt atractives per banyar-s’hi a l’estiu, tot i que només es pot en algunes. Més endavant, toca enfilar-se per roques i creuar alguna piscina pel dret i on, fins i tot al juliol, l’aigua està força freda. Les Badines Negres són les més profundes. Impressiona veure les parets de roca de fins a 60 metres de profunditat.
Finalment, s’arriba a Les Gúbies, enormes formacions rocoses arrodonides que coronen les muntanyes i que són fruit de l’erosió de l’aigua.
Via Verda de la Val de Zafan
Es tracta d’una antiga via fèrria que unia Puebla de Híjar (Aragó) i Tortosa (Catalunya), en desús des de 1973. La part catalana va des de Tortosa fins a Arnes, uns 50 kilòmetres asfaltats i amb molt poc desnivell. Si comencem la ruta a Arnes, gaudim d’una lleu pendent cap avall que a més d’estalviar-nos pedalades, permet gaudir del paisatge i l’entorn. Els rocs del massís, els camps i les vinyes, els rierols a banda i banda, els viaductes i, de tant en tant, el riu Ebre, configuren un traçat ben fotogènic.
Un dels al·licients d’aquesta via verda és passar per les antigues estacions, la majoria abandonades, i aparentment solitàries, ja que els pobles queden sovint amagats de la vista del ciclista: Arnes – Lledó, Bot, Prat del Compte, entre d’altres. La via ferroviària es va començar a construir l’any 1882 i no es va acabar fins el 1942. Una obra que va trigar 60 anys a ser inaugurada i que només va funcionar 31 anys.
Els túnels són un altre dels punts forts d’aquesta ruta. La majoria estan il·luminats gràcies a plaques fotovoltaiques, però és necessari portar llanternes o frontals, ja que alguns són una mica llargs. Tot plegat dóna un aire un xic fantasmagòric al recorregut.
Dues parades molt recomanables són: Fontcalda, una piscina natural entre roques on val la pena fer-s’hi una remullada si és estiu, i L’Antiga Estació de Benifallet, reconvertida en hostal i restaurant i fins i tot, amb zona de chill-out, on es gaudeix d’un merescut descans i refrigeri.
Un llit, un mos, un bar…
Càmping Els Ports: Ubicat entre Arnes i Horta de Sant Joan, és un càmping familiar en un entorn immillorable. Des d’aquí es pot accedir ja amb bicicleta a la Via Verda.
L’Antiga Estació de Benifallet: Antiga estació de tren de la Via Verda de la Val de Zafan, reconvertida en bar-restaurant, alberg i pensió, enmig del bosc. Excel·lent opció per fer un bon àpat o una parada tècnica mentre es fa la ruta amb bicicleta.
Es Gambi: Lloguer de bicicletes, amb o sense guia, per recórrer la Via Verda de la Val de Zafan. Vinculats a L’Antiga Estació de Benifallet, de manera que ofereixen combinats de ruta amb bicicleta i dinar, amb o sense allotjament.
Hola somos un grupo de amigos con niños y estamos pensando hacer en el mes de marzo la via de terra alta, y me gustaría que me dieses algo más de información. Como iremos con niños pequeños quisiéramos hacer la ruta en dos días y necesitaría saber pueblos donde poder hacer parada y dormir una noche. Y si teneis un mapa de la via con los pueblos por donde pasa seria genial, ya que encuentro informaciones contradictorias (he encontrado incluso que eran 23 km y no 50). EN definitiva, toda la información que me puedas dar será perfecto.
Gracias por todo
un saludo
Toñi TAmaral
Hola, Toñi!
Es una ruta muy bonita y fácil, en un entorno fantástico, ideal para hacer con niños. Les encantará pasar por los túneles (acordaos de llevar linternas y frontales potentes) y además si hace calor se podrán remojar en la Font Calda. En cuanto a la distancia, son 23 km desde Arnes hasta Pinell de Brai. Si has visto 50 km es porque cuenta ida y vuelta, que es lo que hicimos nosotros puesto que estábamos alojados en un camping cerca de Horta de Sant Joan. En esta web (http://www.viasverdes.com/itinerarios/itinerario.asp?id=99) encontrarás toda la información sobre la ruta, su ficha técnica, un mapa detallado de la vía verde, la descripción de la ruta en cada tramo, , la historia del ferrocarril, alojamientos (en el apartado Datos de interés) y mucho más. ¡Esperamos que os sirva y que disfrutéis!
Jordi y Su