L’illa de Lokrum, el jardí de Dubrovnik
No ho negarem, ens estem aficionant a les illes, tot i que aquesta poc s’assembla a les que hem visitat darrerament. Lokrum és diminuta i està a només 600 metres de distancia de Dubrovnik, uns 15 minuts en vaixell des del port vell. L’excursió ideal per als que quan viatgem necessitem la nostra dosi de natura, sobretot si fem una escapada més aviat urbanita.
Que no et facin enrere les escasses dimensions de Lokrum de dos quilòmetres quadrats perquè està considerada Reserva Natural per la UNESCO i és a més un excel·lent exemple de com en poc espai hi tenen cabuda història, paisatge i monuments.
El seu principal reclam és el jardí botànic creat l’any 1959 i que encara conserva unes 800 espècies de plantes tot i haver patit els estralls de la guerra de la independència croata. Però sincerament no és el que més ens va agradar de l’illa, potser perquè quan hi vam anar per Setmana Santa tenia un aspecte poc florit.
Només posar un peu a l’illa ens va sorprendre descobrir que està plena de paons que ronden tranquil·lament per tot arreu, exhibint el seu bell plomatge i fent les delícies de petits i grans. Compte perquè com les gavines i els ànecs, no tenen por d’acostar-se si oloren la possibilitat de robar una mica de menjar als turistes.
Passada l’eufòria inicial de trobar-nos amb aquests curiosos habitants, vam anar fins l’antic monestir benedictí d’estil gòtic-renaixentista construir entre els segles XV i XVI, que encara guarda restes de la basílica romànic-gòtica del segle XII, i que al 1859 va esdevenir residència d’estiu de l’arxiduc Maximilià d’Àustria. Ara el complex està mig en ruïnes, tal com va quedar després dels bombardejos de la guerra l’any 1991, però encara s’aprecia la seva bella arquitectura, sobretot al claustre, força ben conservat.
Lokrum és una illa verda i frondosa a l’interior però la costa és rocosa i hi predomina la pedra calcària i dolomita que ha mantingut fòssils de mol·luscs i d’altres animals de l’Adriàtic, els sediments dels quals van ser dipositats fa aproximadament 85 milions d’anys. És admirable pensar que estem trepitjant empremtes tan antigues i amb tanta història.
Una de les curiositats d’aquesta illa veïna de Dubrovnik és que també té el seu propi Mar Mort. Una piscina natural d’aigua salada connectada amb el mar per un passatge subterrani. Si hi vas a l’estiu no perdis l’oportunitat de capbussar-t’hi.
A més de passejar pel Camí del Paradís, els jardins de Maximilià o l’oliverar, altres punts d’interès visitables de Lokrum són: Fort Royal, fort construir a mitges pels francesos i els austríacs durant la primera meitat del segle XIX que és el punt més elevat de l’illa, i l’església de l’Anunciació que data dels segles XV-XVI i on encara s’hi celebren misses esporàdicament.
Abans d’agafar el vaixell de tornada a Dubrovnik, pots prendre alguna cosa a l’agradable bar a l’aire lliure que hi ha a prop del moll.
No sabíem pas que a Croàcia hi havia un “mar mort”! També s’hi flota quan un es fica a dins? 🙂 Sembla que aquest país té moltes coses amagades, apuntat queda per a properes visites!
Hahaha! No ho vam poder comprovar perquè feia una mica de rasca per banyar-se.
Sí, ens vam quedar amb les ganes de conèixer la resta del país.