Notes viatgeres Rarawa Beach

Published on de gener 22nd, 2014 | by companysdeviatge

6

Nova Zelanda de l’A a la Z

Avui tot just fa un any que tornàvem del nostre gran viatge per Nova Zelanda. Per recordar-ho hem preparat un glossari representatiu amb algunes curiositats d’aquest país que ens fascina. Personatges històrics, racons paradisíacs, noms impronunciables i hamburgueses inoblidables. No ha estat fàcil triar, sobretot entre aquelles paraules que comencen per H, K o W, mentre que amb algunes hem hagut de recórrer a l’ingeni (quan arribis a la U ja ho veuràs).

Esperem despertar el teu interès per Nova Zelanda i encomanar-te les ganes d’anar-hi. Si ja hi has estat, de ben segur que t’evocarà bons records i pot ser que vulguis compartir amb nosaltres alguna paraula que representi la teva experiència als antípodes.

Aotearoa: així es diu Nova Zelanda en llengua maori i la seva traducció literal és “Terra del gran núvol blanc”.

Baldwin Street: Si pensaves que els carrers més costeruts del món eren a San Francisco, t’equivoques. Aquest carrer d’un barri residencial de Dunedin, s’endu la palma. A més, és un carrer sense sortida, així que no intentis pujar-lo amb el cotxe, perquè no podràs fer mitja volta.

Baldwin Street a Dunedin, el carrer més costerut del món

Baldwin Street a Dunedin, el carrer més costerut del món

James Cook: navegant i explorador britànic que va cartografiar el país a finals del segle XVIII. Va ser el primer en descobrir l’estret de Cook, que separa l’Illa Nord de l’Illa Sud i, alhora, el mar de Tasmània de l’oceà Pacífic. Per això duu el seu nom. Però no va ser el primer europeu en descobrir Nova Zelanda. Aquest va ser l’explorador i comerciant holandès Abel Tasman, que el 1643 creia que Nova Zelanda era una única illa.

DOC: sigles del Department Of Conservation, entitat que gestiona el patrimoni natural i històric de Nova Zelanda. Els seus centres de visitants són excel·lents per informar-se sobre parcs, excursions, zones d’acampada, previsions meteorològiques, etc.

Edmund Hillary: alpinista i explorador neozelandès conegut mundialment per ser el primer en assolir el cim de l’Everest el 1953, però sabies que la seva afició per l’alpinisme va començar a partir d’una excursió escolar al volcà Ruapehu, a l’Illa Nord de Nova Zelanda?

Fergburger: les delicioses i enormes hamburgueses d’aquest local de Queenstown són les més famoses del país. Val més arribar-hi amb gana, sinó és impossible acabar-se-les.

El mític Fergburger i les seves hamburgueses a Queenstown

El mític Fergburger i les seves hamburgueses a Queenstown

Great Walks: són les Grans Rutes de Senderisme de Nova Zelanda. Entre l’Illa Nord i l’Illa Sud n’hi ha nou en total: Lake Waikaremoana, Tongariro Northern Circuit, Whanganui Journey, Abel Tasman Coast Track, Heaphy Track, Kepler Track, Milford Track, Routeburn Track i Rakiura Track. Si et vols inspirar amb la varietat paisatgística que ofereixen, mira els vídeos d’aquest web: http://www.greatwalks.co.nz/

Hongi: com que la haka és mundialment coneguda, volem destacar un altre concepte molt característic de la cultura maori. El hongi és la tradicional salutació que consisteix en xocar el nas de l’un amb l’altre.

Al West Coast Wildlife Centre a Franz Josef hi ha un centre de recuperació de kiwis rowi

Al West Coast Wildlife Centre a Franz Josef hi ha un centre de recuperació de kiwis rowi

Iwi: paraula maori que vol dir “tribu” i designa la major unitat política de la societat maori.

Jade: mineral dur i delicat, l’extracció del qual està regulada i que avui dia es treballa i es modela amb diamants freds sota l’aigua. El jade de Nova Zelanda és de color verd i sempre ha tingut un gran valor per a la cultura maori, fins i tot tenen un refrany que diu “encara que sigui petit, és jade”.

Kiwi: aquesta au endèmica de Nova Zelanda, de costums nocturnes i sense ales, és una de les seves icones més representatives. Els neozelandesos s’autodenominen també kiwis en honor seu. Compte, si parlem de la fruita hem de dir kiwifruit.

L&P: Lemon and Paeroa és un refresc nacional semblant a la gasosa, amb molt d’èxit a mitjans del segle passat i encara força popular a l’Illa Nord.

Marae: paraula maori que antigament designava l’espai obert que hi ha davant la casa sagrada on els sacerdots feien els rituals, però avui en dia la marae està formada per una casa de reunions amb escultures tallades en fusta, un menjador i una cuina, que la comunitat utilitza per a celebracions i fins i tot per allotjar visites.

Ngā o Ngāti: morfema pel qual comencen els noms de moltes tribus maoris, per exemple Ngā Puhi, la més nombrosa, i que s’utilitza amb freqüència a Nova Zelanda per designar grups de persones.

Parc infantil d'Oamaru amb estètica steampunk

Parc infantil d’Oamaru amb estètica steampunk

Oamaru: ciutat costanera al nord de Dunedin, a l’Illa Sud, que mereix una visita, tant per les seves reminiscències d’arquitectura victoriana combinades amb monuments d’estètica steampunk, com per la colònia de pingüins blaus que hi té els nius.

Pohutukawa: arbre emblemàtic que creix a prop de la sorra i dels penya-segats, molt visible a l’Illa Nord. És típic nadalenc perquè floreix entre novembre i gener i les seves flors de color vermell intens semblen les clàssiques boles per decorar l’arbre de Nadal.

Queenstown: ciutat que concentra la majoria del turisme a l’Illa Sud, és la porta d’entrada a la regió dels fiords i la capital kiwi dels esports d’aventura.

Rarawa Beach: la bellesa d’aquesta platja solitària de sorra blanca situada de camí a Cape Reinga ens va captivar i es mereix una parada a la ruta (imatge destacada del post).

Silvern Fern: falguera platejada de grans dimensions, molt característica dels boscos neozelandesos i representada en banderes i escuts.

Tuatara: aquest rèptil endèmic de Nova Zelanda també dóna nom a una de les cerveses artesanes que podràs prendre als pubs. I és que la cervesa és la beguda kiwi per excel·lència.

El volcà Ngauruhoe des de Whakapapa Village (Tongariro National Park)

El volcà Ngauruhoe des de Whakapapa Village (Tongariro National Park)

Dunedin: Alguns topònims maoris són impronunciables, però l’anglès kiwi també et fa ballar el cap, especialment a l’Illa Sud. Si preguntes a algú com arribar a “Dánedin”, no t’amoïnis si et mira amb cara rara. El nom de la segona ciutat més gran de l’Illa Sud és d’origen gaèlic escocès i es pronuncia “Daníden”.

Volcans: Nova Zelanda és un país marcat per l’activitat volcànica, que també defineix en gran mesura el seu paisatge. Destaquem l’espectacular volcà Ngauruhoe, dins del Parc Nacional de Tongariro, en el qual es va inspirar Peter Jackson per recrear el Mont Doom a la saga cinematogràfica d’ “El Senyor dels Anells”, lloc on es va forjar l’anell únic i on s’ha de destruir.

Tractat de Waitangi: considerat el document fundacional de Nova Zelanda, el Tractat de Waitangi es va signar el 6 de febrer de 1840 entre la corona britànica i els líders maoris. El tractat establia un governador britànic per a Nova Zelanda, reconeixia les terres i les propietats maoris i atorgava als maoris els mateixos drets que als ciutadans britànics, però la interpretació d’aquests conceptes va ser molt diferent per a uns i altres i encara actualment és motiu de discrepàncies.

Honesty Box: els neozelandesos denominen honesty box a les paradetes desateses de productes naturals o artesanals que hi ha vora la carretera i que es basen en l’honestedat del comprador, que deixa en una capsa l’import corresponent a la compra realitzada. Les zones d’acampada del DOC també utilitzen amb freqüència aquest sistema de pagament.

Algunes honesty boxes que et pots trobar per la carretera

Algunes honesty boxes que et pots trobar per la carretera

Yellow-eyed penguin: pingüins d’ulls grocs, una espècie en perill d’extinció que es pot veure a Curio Bay, a la regió de The Catlins, al sud e l’Illa Sud. Fan al voltant de setanta centímetres i pesen entre tres i vuit quilos.

Zealandia: antic continent que es va enfonsar sota l’oceà Pacífic fa uns 26 milions d’anys al separar-se d’Austràlia i del qual procedeixen Nova Zelanda i Nova Caledònia.

Tags: , ,


About the Author

companysdeviatge

Bloc de viatges de Susanna Rodríguez Rafí (periodista de viatges) i Jordi Bosch Díez (traductor i guionista). Blog de viajes de Susanna Rodríguez Rafí (periodista de viajes) y Jordi Bosch Díez (traductor y guionista).



6 Responses to Nova Zelanda de l’A a la Z

  1. Albert says:

    Kia Ora,

    Quins records! Cert! Com diu al principi del text, refresca molts records. És impossible encabir Nova Zelanda de la A a la Z. És espectacular! Hi afegiria, les ovelles, com ja s’ha dit per aquí, Wellington, Christchurch, els terratrèmols, el gelat Hokey Pokey (sabor autòcton), el rugby, les glaceres…. i podria continuar. Un país que té una petita representació del que hi ha al món. Em considero un privilegiat, vaig viure una llarga temporada a Aotearoa. I tornaré, no sé quan. Suposo que quan em recuperi de més de 30 hores de viatge 😉

    • Kia Ora, Albert!
      Sí, la llista és infinita, va ser difícil triar només una paraula per lletra quan preparàvem el post. Quina enveja ens fas, nosaltres vam recórrer Aotearoa durant dos mesos i també tenim claríssim que hi tornarem. Cada cop que en parlem amb algú o recordem l’experiència, agafaríem les motxilles i pujaríem al primer avió que anés cap allà.
      Bé, ara et tocarà readaptar-te a Barcelona i esperem que et vagi molt bé! Ens seguim la pista!
      Jordi i Susanna

  2. Quin post més original, nois!! Un glossari perfecte per parlar d’un país increíble. A nosaltres quan hem arribat a la “O”, ens ha vingut al cap la paraula “ovella”. I és que si una cosa recordem de la nostra ruta, és voltar entre camps d’un verd intens ples d’ovelles.
    Una abraçada!

    Manel i Cristina

    • Bona pensada! D’ovelles n’hi ha tantes com vulguis. De fet, si no ens falla la memòria, la proporció és de 5 ovelles per habitant aproximadament. Ah! I si us ve al cap alguna que comenci per “U” o “X”, digueu-nos-ho si us plau, que ens han costat molt i les hem salvat pels pèls, hehe!

  3. Bon resum del vocabulari maori i de Nova Zelanda en general, i molt pràctic alhora d’entendre la seva cultura! Encara que això del Honesty box per molt que ho entenguem aquí no sé si som capaços de fer un ús raonable, je je!

    Una abraçada!

    • Gràcies, companys!
      Ja teniu raó! El primer que vam pensar quan vam veure el sistema de honesty box va ser: “Això a casa no funcionaria…”.
      Fins aviat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies